luni, 12 martie 2007

FOAMEA DE BELLE

M-am gandit de o mie de ori inainte sa ma decid sau nu daca ma duc in Club A, la dezbaterea despre Belle de Nuit. Pana la urma, am ales sa nu merg, desi locul era plin de amintiri pentru mine: studentia, cenaclurile, una din putinele mele lecturi in public, cantarile live ale formatiilor mele favorite, ba chiar si un orgasm involuntar! Am vazut candva, aici, un poet deloc frumos, dar cu o prezenta coplesitoare. Vorbea cu patos despre literatura si nu prea admitea replici contradictorii. Ti-o reteza violent ori de cate ori aveai alta opinie decat a lui. Nu stiu daca semetia lui nu era, de fapt, decat un reflex al unei mari timiditati, insa baiatul era efectiv impresionant, era un mic spectacol in sine. In seara in care l-am remarcat, era insotit de o femeie destul de urata si, cred, un pic mai in varsta decat el. Femeia era satena,aproape blonda, usor lalaie si avea o privire ucigatoare, daca incercai sa-i incalci teritoriul. Am indraznit sa-l abordez in prezenta ei, intrebandu-l daca n-ar fi dispus sa-si piarda ceva timp, citindu-mi textele. Lui i-au sticlit ochii, se si vedea compostandu-ma, dar ea, dupa ce m-a sagetat cu ochii ei de tiganca blonda, mi-a raspuns brutal:
-Crezi ca-l las sa se futa cu oricine? Trebuie sa-mi placa si mie fufa si, daca ea chiar imi place, o futem amandoi. Nu e cazul tau, fetito!
Trebuia sa ma simt jignita? Nu stiu, vorbele ei m-au scurtcircuitat pe loc, lasandu-ma fara replica. M-am umezit instantaneu intre picioare si m-a cuprins o toropeala dulce. Nici nu stiu cum m-am intors, impleticindu-ma, pe scaunul meu. ....
Stau si ma intreb daca acest cuplu a fost prezent in Club A, cand cu discutia, de joia trecuta, despre cartea mea. Ceva ma face sa cred ca da insa n-am chef sa incep sa dau telefoane si sa incep sa verific asta.
Ceea ce am aflat, totusi, e ca, somati de pr-ul editurii sa raspunda cu da sau nu pe niste biletele anonime, sase dintre cei prezenti au raspuns ca da, ei/ele sunt autorii lui "Belle de Nuit"!

10 comentarii:

Anonim spunea...

macar vreun contabil de la editura ar trebui sa stie cine esti. adica persoana careia i s-au platit drepturile e autor. dar, evident: ai fost platita "la negru". nu intereseaza pe nimeni. doar pe nea fiscu.

acusi are sa vina viviana sa ne explice cum ti-a pus banutii intr-un plic negru de la Prada si cum ti-a sigilat fluturasul cu un sarut, sau poate ca nu era plic era un cont anonim si alt bullshit... fiscu sa traiasca.

si, stii: e misto sa te duci la lansare si apoi sa dai sfoara in tara si chiloti cu ata-n-cur cum ca nici n-ai dat p-acolo... te face asta mai sigur(a) ca vei fi exclusa din cercul posibililor autori?

bullshit. bluffshit. belleshit

Markus spunea...

1. Sunt sigur ca plicul Prada ar costa mai mult decat onorariul ce s-ar afla in el, in Romania nu te imbogatesti scriind o carte. Nici chiar o enciclopedie.
2. Se spune ,,sfara in tara", nu ,,sfoara".

Anonim spunea...

3.
markus, nu le mai lua mot-a-mot,
chiar faceam michetot-de-mot

4.
poate autorul nu se imbogateste instantaneu, dar de imbogatit se imbogateste cineva implicat impu impu impublicarea cartii, si se imbogateste din vanzarea cartii. crezi cumva ca din dragoste de cultura se publica chiar orice duda?
sa socotim sumar si indulgent cam cat s-a cheltuit pe publicitate si p.r. si reiese ca se asteapta un profit bunicel pe termen mediu.
de ce nu fac astia editura eroscop, pur si simplu? pentru ca se folosesc de prestigiul editurii 3.
cred ca majoritatea flegmoanelor publicate in colectia eroscop s-au vandut foarte bine tocmai pentru ca respectabilul cumparator isi zice: "ia uite: un pornet de la editura trei. inseamna ca e buna cartea! ia sa mi-o iau"... si si-o ia.
poate or publica dreq si ceva de calitate - acu ca-l avem pe pascuale coordonator

Anonim spunea...

Markus, stai linistit, se castiga bani frumosi din carti chiar si in romania, stiu pe cineva care din 2 carti a scos aproape 100 de mii de euro doar anu trecut.

Anonim spunea...

Cartea asta e un produs, care are ca strategie de marketing misterul autorului(care daca nu apare curanda nici nu va mai fi nevoie sa apara pentru ca publicul o va uita) si controversele iscate, in plus mai este ajutata si de faima povestii originale. In opinia mea cartea e scrisa de un necunoscut, intet, nu inteligent, care se poate sa ia si bani la negru pt ca probabil editura l-a manipulat, a preluat de la el povestea si a imbunatatit-o si acum o vinde bine. In alta ordine de ideii ar mai putea fi scrisa de cineva care lucreaza in publicitate, asa ca un experiment personal, scarbit si plictisit de joaca cu mintile gospodinelor credule, usor de convins sa cumpere un produs nou. A vrut sa vada daca poate manipula o alta categorie de oameni, cititorii de ocazie, cei ai caror penultima carte a fost codul lui Davinci, si "mondenii"...care se simt vizati.

Anonim spunea...

5.
apropo: in romania te mai poti imbogati si jucand o carte ;)

6.66
un ass de pica, ceva

7.62
sau mai bine in cap, smokin'

Anonim spunea...

Ajtia de la Prada fac si plicuri? :)) E pa comanda? Adica... hm... ia sa imi iau si eu vreo 5-6 asa. Sa corespondez in stil chic. Sau trendy cum se spune acum. On topic, Belle da' puteai foarte bine sa te duci. Ce, nu stii sa te deghizezi un pic? Te coafai neglijent, te imbracai aiurea si alte chestii. Luai si pe cineva ca mine de brat, si toti obsedatii aia care scanau din priviri femeile cautandu-te ar fii zis...hai ca nu iesea Belle cu unu' ca ala dupa ea :)) Si gata! Iar voi astia care va tot dati cu parerea, inteligentilor, macar cititi cartea si dupa etalati-va mintea aia de 12-13 ani. Toti imi dati impresia ca ati citit cu degetul urmarind fiecare cuvant. Si cu voce tare, ca la clasa a 2-a. Altfel nu se explica de ce citind doar cititi si atat fara a vedea dincolo de cuvinte. Ca sa nu mai zic ca fiecare vine si cu cate o idee din aia personala gandita probabil in somn. Ca a preluat sau nu dupa Belle de Jour, bravo ei. Va ofticati ca ce? Ca ati dat nici 300 de mii pe carte? Ca nu ati avut voi ideea ei inainte? Ca face bani stiind sa scrie? Sau v-ati nascut toti critici literari cand aveti biblioteca plina de reviste? Si chiar daca s-a inspirat dupa Belle de Jour, i-a iesit de 10 ori mai bine. Belle de Jour e rece, un pic distanta ca sa nu zic nepasatoare. Da, am citit si cartea aia. Si daca as face o lista cu tot ce am citit ar fii de aici pana in Honolulu. De ce dreaq nu m-am facut si eu critic???

Anonim spunea...

"Mr. Alexander D. Stiles" adicatelea un pusti cordit care indeobste viseaza cu nesatz la pizdulicea lu' mumne-sa,... dar visul devine aievea (aah aaah, poti sa-l atingi cu mana, poti sa-l si freci), acum cand si-a gasit si un jpeg tocma bun de laba: xxxspam-belledenuit_impotent_writer_porn.RAR

Allez sictirre D'Ella B'Agix

Anonim spunea...

asl pls jpg rpd ctf smm, cred ca ceva te doare tare de tot daca ti-ai dat atata oboseala sa pui pana si link catre blog-ul meu la... userul tau :) Intrebare: E bine sa ai internet si sa te plictisesti? Meriti nota 10 ca stii sa folosesti Google :)

Anonim spunea...

Nu i-a mers afacere, a trebuit sa dea mana cu o alta talentata, Curtizana. Un blog cu doua lebede, aaa, infecte? Basca, la ora asta, sunt doua hoaste basite, varsta, deh, imbatraneste omu’.